RUSMIRGADZO.COM.BA
»
»

Džeksonova ljubav prema Snjeguljici razbija obruč autizma

Priredila: Lisa Flam (@lisaflam)
News and lifestyles reporter for http://TODAY.com , AP and others, covering parenting, health, style, weddings.

Izvor: http://www.today.com/parents/snow-white-toddler-autism-share-tender-moment-s-melting-hearts-t91631

Photo & video: Courtesy of Amanda Coley

Na bosanski jezik preveo: Rusmir Gadžo (@rusmirgadzo)
Student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


 

Njegove krupne, smeđe oči, zagledale su se u njene; naslonio se na nju, nasmijan i konačno je spustio nježnu dječju glavicu u krilo Snjeguljice, koja ga je milovala po mehkoj kosi. Za porodicu dvogodišnjeg Džeksona Koleja (Jackson Coley), posjeta Diznilendu (Disneyland) nije bila samo dražesni momenat, uhvaćen objektivom kamere, već pravi prevrat. Sramežljivom dječaku, inače nesusretljivom prema strancima, dijagnosticiran je 'neverbalni autizam' dvije sedmice nakon posjete Walt Disney World-u.

Lice njegove majke Amande su oblile suze, ali radosnice, kada je spoznala da je njen malehni sin predao srce prelijepoj princezi. Amanda nije mogla skriti svu sreću, ali je ostala i zapanjena što je njen sin ostvario tako divnu vezu s nekim koga ne poznaje. "Još uvijek mi suze naviru na oči, jer se svaki put sjetim koliko je poseban bio taj momenat, jer slične reakcije ne pokazuje s drugim ljudima," kazala je Amanda Kolej za Today.Com.

"Vidjela sam naklonost u tome, vidjela sam samu sreću, njegov pogled je govorio da je bio tako smiren i prepušten, nije bio nervozan ili preplašen. Prema njoj nije osjećao nikakvu bojazan. Nikad nije bio takav," dodala je Amanda.

Džek Džek, kako ga zovu u kući, veoma je druželjubiv i umiljat u odnosu sa roditeljima i braćome Itanom (Ethan - 13) i Lendonom (Landon - 9), koji takođe pati od autizma. Osim toga, veoma je poslušan i prema terapeutima, koji se sa Džeksonom druže u njihovoj porodičnoj kući, u Sjevernoj Karolini (North Carolina). Međutim, najmlađi iz porodice Kolej nije tako otvoren niti druželjubiv prema bilo kome drugom, izvan njegove porodice, pa bili to njegov đedo ili nena, ili druga bliska rodbina.

"Njegovo raspoloženje varira, od toga da je uplašen, do toga da je veoma stidan. S nekim ljudima će briznuti u plač, od drugih će odstupiti i potpuno ih ignorisati. Djecu njegovog uzrasta je potpuno odbacio. Voli da ih gleda kako se igraju, ali ne želi doći u bilo kakvu interakciju s njima," kaže Džeksonova majka.

Prilikom porodične posjete Diznilendu, Itan je vodio najmlađeg brata, obučenog u odijelo Pinokija, da upozna sve i jednog istaknutijeg lika iz crtanih flimova Volta Diznija. "Sve se dešavalo veoma brzo. Prigrlili bi ga, a on bi se za tili čas iskoprcao," kaže Amanda.

Ipak, sa Snjeguljicom (ili Snježanom) je bilo nešto neočekivano i potpuno drukčije. Amanda je snimala fotografije, njen muž Kris (Chris) se bavio video snimcima. Itan je ostavio Džeksona pored djevojke koja je bila obučena u kostim Snjeguljice i tu je počela sva magija...

"Na naše iznenađenje, nije se otrgnuo i pobjegao (od nje). Odjednom se sav rastopio i bio zadovoljan kao nikad ranije."

Amanda kaže da joj toplina koju je njen sin pokazao prema Snjeguljici daje nadu da će Džek Džek jednog dana postati kao i njegov brat Lendon, koji do četvrte godine nije progovorio niti jednu riječ, ali je danas već mnogo druželjubiviji i voli da priča. Nada se i da će ova priča, o ljubavi njenog sina prema Snjeguljici, dati nadu i drugim roditeljima sa autističnom djecom. "Vodite svoju djecu, posvuda. Probajte s njima, sve što vam naumpadne. Nismo mogli ni zamisliti da će Džekson ovako reagovati na Snjeguljicu. Zaista, nikad ne znate što ih može dirnuti u srce i kada mogu pokazati reakciju koju niste mogli ni zamisliti."

Mali Džekson svakodnevno gleda video snimak sa njegovom "voljenom", često se penjući u majčino krilo, upirući prstom u kompjuter i pokazujući (znakovnim jezikom) da želi da mu se snimak pusti ponovo. Njegovoj majci je još uvijek teško da razumije zašto mu se toliko dopala Snjeguljica, jer Džekson govori...tek nekoliko riječi.

"Možda je to osjećaj sigurnosti. Jednostavno, on je tako smiren i sretan. Svaki put kad gleda video, to ga umiruje, ali i čini veoma sretnim..."