Srebrenica - Vremeplov

II st. n.e. - Rimljani dolaze na područje današnje Srebrenice, u okolini Skelana podižu grad Malvesiatium; potom podižu svoju urbanu naseobinu koju nazivaju Domavija (Momavium); cijelo područje Rimljani nazivaju Argentaria (lat. argentum [Ag] - srebro).

VII st.n. e. - Argentaria i njena okolina nestaju prodorom Avara i Slavena na ovo područje.

1291. - Franjevci podižu crkvu Svete Marije, a cijela franjevačka provincija dobija ime po Srebrenici - Bosna Srebrena (ili Srebrenička).

1352. - Srebrenica je prvi put pod ovim imenom pomenuta u dubrovačkim spisima; bila je u sastavu Bosnae, kojom je u to doba vladao ban Stjepan II Kotromanić; Srebrenica je bila i njegova glavna kovačnica novca.

1376. - Dubrovčani postaju zakupci rudnika srebra, što Srebrenicu, u izvjenom smislu, pretvara u dubrovačku rudarsku koloniju.

1377. - Srebrenica biva uključena u prostore Bosanske Kraljevine pod vladavinom bosanskoga kralja Tvrtka I.

1411. - Ugarski kralj Žigmun Luksemburški iz sastava Bosne, izdvaja Srebrenicu i poklanja je srpskom despotu Stefanu Lazareviću; Srebrenica se pominje kao kovaonica novca za Stefana Lazarevića.

1440. - Srebrenica pada pod vlast Osmanlija.

1660. - Evlija Čelebi je tokom svoje posjete Srebrenici zabilježio da u njoj ima 800 kuća, 6 mahala, 6 džamija, 3 osnovne škole, tekija, han, hamam i 70 esnafskih dućana.

1878. - Bosanski Vilajet pada u ruke Austro-Ugarske monarhije; u Srebrenici nova vlast, koja je došla još i ranije, započinje eksploataciju ljekovite vode "Crni Guber"; 500 000 boca Gubera se izvozilo na sve kontinente.

1945. - 11. marta, iako ratom potpuno uništena, Srebrenica je oslobođena od ustaške milicije.

1980. - Pokrenuta proizvodnja u pogonima Fabrike akumulatora u Potočarima.

1991. - Na temeljima starog franjevačkog samostana i crkve Svete Marije, u srebreničkom naselju "Klisa" podignuta je kapelica, povodom 700 godina od dolaska franjevaca u Srebrenicu.

1992. - Počeli su oružani sukobi u Bosni i Hercegovini; jedinice Jugoslovenske narodne armije, kojima je komandovano iz Beograda, zatim paravojne jedinice "Arkana" i "Mauzera" zajedno sa prosrpskim snagama (SDS) iz Bosne i Hercegovine, okupirale su Srebrenicu; u mjesecu maju je grupa boraca TO RBiH uspjela osloboditi Srebrenicu.

1993. - Komandant Zaštitnih snaga UN-a (UNPROFOR) francuski general Philippe Morillon posjetio je Srebrenicu u martu;
16. aprila Vijeće sigurnosti UN-a Rezolucijom 819 proglasilo je Srebrenicu i njenu okolinu zaštićenom zonom sa naredbom da “mora biti pošteđena svakog oružanog napada ili bilo kog neprijateljskog čina.“; u Srebrenici je na oko 150 kvadratnih kilometara živjelo preko 50.000 stanovnika, ili pet puta više nego je živjelo do početka agresije.

1995. - U julu započela ofanziva Vojske Republike Srpske ("Krivaja 95") pod komandom Ratka Mladića uključujući i mnoge paravojne formacije ("Škorpioni"), pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, sa ciljem osvajanja Srebrenice, koja će rezultirati stravičnim masakrom nad bošnjačkim civilima, prije svega muškarcima, onda ženama, a nisu bila pošteđena ni novorođečad.

1996. - Pred Haški tribunal izveden Dražen Erdemović, ratni zločinac, pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS-a, Hrvat, učesnik u masovnoj egzekuciji; nakon što je priznao da je lično ubio oko 70 osoba osuđen je na 10 godina zatvora; 1998., osuđen na 5 godina zatvora odlukom Pretresnog vijeća MKSJ; danas je na slobodi, kao zaštićeni svjedok.

2000. - Počelo je suđenje Radislavu Krstiću, najvišem oficiru srpske vojske u Haškom tribunalu za zločin genocida u Srebrenici. Godine 1995. Krstić je rukovodio napadom na Srebrenicu, zajedno sa generalom Mladićem (što dokazuje video dokumentacija); Krstić je osuđen po optužbi za zločin genocida, a dobio je 46 godina zatvorske kazne.

2000. - Uz skromnu rečenicu: "Hoću da umrem u svojoj kući, ponio sam 111 maraka, da se nađe za ukopa", prvi i najstariji povratnik, Šaćir Halilović, se vratio u svoju porušenu kuću na Starom Gradu, nadomak Srebrenice.

2003. - Završena izgradnja Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica; u mjesecu martu je obavljen dženaze namaz i ukopano prvih 600 žrtava genocida. Memorijalni centar zvanično je otvorio je Bil Klinton, bivši američki predsjednik, u septembru ove godine.

2005. - Američki Predstavnički dom je usvojio rezoluciju (H. Res 199 sponzorisanu od strane kongresmena Christophera Smitha i Benajanina Cardina) i na taj način obilježio deset godina od genocida u Srebrenici.

2007. - Presudom Međunarodnog suda pravde od 26. februara godine u predmetu koji se tiče primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida ("Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore") utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

2008. - Vlasti Republike Srbije uhapsile su Radovana Karadžića u Beogradu u junu i izručile ga Tribunalu u Hagu.

2009. - Evropski parlament donosi rezoluciju kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja na srebrenički genocid u cijeloj Evropskoj Uniji i poziva sve zemlje zapadnog Balkana da učine isto.

www.rusmirgadzo.com.ba